Myter om GI
Det finns inte bara en eller två myter om GI, utan flera stycken. Jag tänker ta upp några och ge det rätta svaret (enligt min källa).
Myt 1 - GI är att ta bort Alla kolhydrater från kosten
Svar: Fel! Det är inte det GI-metoden går ut på. GI definierar man genom hur mycket blodsockernivån stiger efter att man ätit 50 gram kolhydrater. Så du äter alltså kolhydrater, men riktar dig mot långsamma och mindre mängder kolhydrater, alltså lågt GI. Sedan brukar man tala om "fas 1" och "fas 2" i GI-metoden, där fas 1 går ut på att äta protein och nyttiga fetter, men den fasen ska endast pågå i max 14 dagar, sedan ska man övergå till fas 2 där man lägger in kolhydrater i kosten.
Det finns inte bara en eller två myter om GI, utan flera stycken. Jag tänker ta upp några och ge det rätta svaret (enligt min källa).
- Myt 1 - GI är att ta bort Alla kolhydrater från kosten
Svar: Fel! Det är inte det GI-metoden går ut på. GI definierar man genom hur mycket blodsockernivån stiger efter att man ätit 50 gram kolhydrater. Så du äter alltså kolhydrater, men riktar dig mot långsamma och mindre mängder kolhydrater, alltså lågt GI. Sedan brukar man tala om "fas 1", "fas 2" och "fas 3" i GI-metoden, där fas 1 går ut på att äta protein och fetter, men den fasen ska endast pågå i max 14-30 dagar, sedan ska man övergå till fas 2 där man lägger in kolhydrater i kosten.
- Myt 2 - All mat med lågt GI är bra
Svar: Detta är fel, det sättet man använder sig av för att mäta GI säger en sak och det är hur snabbt ditt blodsocker stiger efter ett intag av 50gram kolhydrater av ett speciellt livsmedel. Detta kan misstolkas i vissa situationer, ett exempel: En snickers innehåller fett och jordnötter vilket gör att GI-värdet minskas, men den innehåller ju även socket och onyttiga fetter.
- Myt 3 - Högt GI är bra efter träning
Svar: Fel. Förut så rekomenderade forsakre att man skulle äta mat med högt GI efter att man hade tränat, detta för att man snabbt skulle fylla på glykogendepåerna. Detta stämmer, men med denna metod så minskas fettförbränningen i samband med ökat glykogen. Det som händer vid nästa träningspass är att kolhydraterna används som bränsle i stället för fettet. Det som även händer är att uthålligheten försämras enormt och man får mer mjölksyra eftersom att glykogendepåerna tar slut mycket snabbare.
- Myt 4 - GI är en bantningsmetod
Svar: Både rätt och fel. Man kan gå ner i vikt med GI-metoden, det både mättar bättre än annan mat och det är lättare att bränna fett, man får även en bättre mental kapacitet. Man kan se på många studieresultat att studenter som äter mat med lågt GI får bättre resultat. Man löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och många olika cancerformer om man äter GI.
Så man kan säga att GI-metoden är mer en livsstil än en bantning, människan är i princip gjord för att äta lågt GI eftersom det är mat som alltid funnits tillgänglig.
Källa: Fredrik Paulún (expressen)
Kommentarer
Trackback