Vad är GI?
Eftersom att mitt projektarbete handlar om GI-metoden så ska jag självklart skriva om vad GI är för något och vad metoden går ut på. Det kommer jag göra i detta inlägg.
-
Det här inlägget ligger i en kategori som heter "Fakta & Tips", och i den kategorin kommer jag skriva fakta om GI-metoden, Träning och Tips på olika viktminskningar o.s.v.
VAD ÄR GI-METODEN?
GI står för Glykemiskt index och är ett mått på olika livsmedels effekter på vårat blodsockervärde. I vissa dieter så ligger GI-värdet för vissa livsmedel som grund till vilken kost man ska äta. GI-metoden går ut på att äta kost med lågt GI-värde och för att göra det möjligt så ska man ta bort/byta ut/minska kolhydraterna. Man brukar tala om "snabba kolhydrater" och "långsamma kolhydrater". I GI-metoden så ska man endast äta långsamma kolhydrater, protein och nyttiga fetter eftersom att de har ett lägre GI-värde. Proteinprodukter är bland annat kött, fågel och ägg. Nyttiga fetter hittar man i fet fisk, olivojla, nötter m.m.
Snabba kolhydrater finns i bland annat vitt bröd, vanlig pasta, kakor, godis, jucie (allt med mycket socker i)
Långsamma kolhydrater finns i tillexempel fullkornsprodukter, kött, fisk, fågel, grönsaker
- Varför man vill äta kost med långsamma kolhydrater i är för att den maten inte bryts ned lika fort som mat innehållande snabba kolhydrater. Man får en mättande känsla som varar längre och då slipper man suget efter att små äta (vilket leder till en viktökning). Långsamma kolhydrater ger en jämn blodsocker nivå också, medans de snabba gör att blodsocker nivån skjuter i höjd och man blir snabbt pigg men nivån kommer sjunka lika fort och man blir trött och hungrig igen efter en kort tid. Detta leder då till att man vill äta mer ofta och oregelbundet.
- En av de viktigaste reglerna i GI-metoden är att man äter på regelbundna tider med två mellanmål per dag. Det borde inte gå mer än 4-6 timmar mellan varje måltid samt att man ska äta ett mellanmål mellan varje måltid. Det kan vara en frukt, fullkornsbröd, keso, nötter m.m.
Man brukar dela upp livsmedel i Lågt, Medel och Högt GI. Ibland använder man även Superhögt GI. Man kan säga att man räknar poäng, ett visst livsmedel har poäng (utgångspunkten brukar vara vitt bröd som har 100p, vilket är ett väldigt högt GI).
- Lågt GI - under 70
- Medel GI - 70-90
- Högt GI - 90-110
- Superhögt GI - över 110
Här är en tabell över GI-värden på 270 olika livsmedel: http://www.gi-metoder.se/gi-tabell/
Kommentarer
Trackback