GI-metdoens faser

Jag har inte gjort någon desto mer ingående förklaring över GI-metoden än, så därför tänkte jag göra det nu. GI-metoden är uppbyggd på tre faser, "fas 1", "fas 2" och "fas 3". I regel så brukar man börja med fas 1, sen gå över till fas 2 och där efter fortsätta med fas 3 som är en fas man kan leva efter livet ut. Men med vilken fas man börjar med beror på individen och ens egna förutsättningar. Jag ska självklart berätta om vad faserna går ut på.

  • FAS 1 - RIVSTARTEN
Är för den som snabbt vill gå ner i vikt och börja "det nya livet" med en rivstart. Man följer den här fasen i två veckor eller upp till en månad. Under fas 1 så går man ner 1-2kg/vecka och man blir av med sötsuget. Fasen går ut på att ha ett minimalt intag av kolhydrater, sen är det ett fritt intag av protein och nyttiga fetter. Man ska äta sig mätt och ungefär 4-5 måltider per dag. Man ska dricka mycket vatten och gärna äta linfrön och extra fibertillskott. Man behöver Inte räkna några kalorier, glöm det metoden! Lågintensiv träning
Varför man går så snabbt ner i vikt med Fas 1-metoden är för att om man begränsar mängden på intaget av kolhydraterna i kroppen så kommer man att börja bränna fett. Hur? Jo, lätt förklarat så har kroppen två tycken förbränningsmotorer: en som drivs av kolhydraterna och en annan som drivs av mestadels fett men även proteiner.
I levern så kan kroppen lagra kolhydraterna som glykogen. Om vi inte "fyller på" med kolhydrater i kroppen så kommer den så kallade glykogenreserven att räcka i ca. två dagar innan den tar slut. Så även om vi äter mycket mat som innehåller protein och nyttiga fetter så kommer kroppen gå in i "fettförbränningsstadiet".

~Så här ligger det till gällande kolhydrater, de är en energikälla till kroppen och även den mest lättnedbrytna energiformen. När du äter mat så hamnar det i magsäcken och därefter så spjälkas den och omvandlas till blodsocker som ger energi.
Kroppen vill däremot inte ha ett högt blodsocker eftersom att det är skadligt och detta tar kroppen krafttag mot genom att producera hormonet insulin, insulinet sänker blodsockret. Detta är ett problem om man vill gå ner i vikt eftersom att insulinet är kroppens fettbindande hormon, så istället för att förbränna fett så lägger vi på oss det.
Skillnaden då mellan kolhydrater och fett och proteiner är att kroppen har mycket svårare att omvandla fett och proteiner till energi. Varför det är så, beror på att dem går igenom en avancerad process i levern först innan dem omvandlas till energi som musklerna, hjärnan och inre organ kan använda. Kroppen måste alltså arbeta hårdare och själva processen kräver energi.~

Fettförbränningsmotorn
Av alla kroppens organ, så är det hjärnan som behöver mest energi för att fungera. Om du äter som vanligt, alltså kost innehållande kolhydrater så kommer kroppen i regel ta energi från dem, men här i fas 1-metoden så har ju kroppen inga kolhydrater att få energi ifrån. Det är här fettförbränningen börjar, ni kommer ihåg när jag pratade om kroppens två olika förbränningsmotorer, här är den andra. Kroppen kommer börja bryta ner fettet eller muskelproteinerna och omvandla dessa till energi i stället, det kallas för ketoner, det är som ersättningsenergi. När man är i det stadiet så säger man att "kroppen befinner sig i ketos".
Den här processen sker även om vi inte alls äter, eller fastar. Men skillnaden är att med GI så äter du ju fortfarande protein och det leder till att du Inte bränner bort muskelmassan.
Det som är viktigt i denna fas är att den inte får pågå för länge! För lång tid utan kolhydrater är aldrig bra för kroppen, det kommer bara resultera i dåliga effekter. Så denna fas är endast en "rivstart" på det nya livet och inget man kan leva på. Man måste alltså övergå till fas 2.
  • FAS 2 - FORTSATT VIKTNEDGÅNG
Är för den som har lite övervikt och inte vill skippa kolhydraterna helt, samt tränar måttligt. Den här fasen ska man följa till man har nått sin ideal vikt. Man går ner ca. 0-0,5kg/vecka och får en jämnare energikurva. Har man börjat med "fas 1" och ska gå över till denna fas så ska man successict öka intaget av kolhydrater med lågt GI till kosten, tillexempel en frukt, eller en skiva mörkt bröd/dag. Man måste själv hitta sin kolhydratjämvikt för att hålla vikten eller gå ner i vikt. På morgonen bör man lågintensiv träna och under dagen styrketräna. Glöm inte att äta fett, annars så kommer förbränningen att minska.

Fas 2 går ut på att man successivt återinföra kolhydraterna i sin kost, men man ska äta dem med lågt GI, så som frukt, bär, bröd med hela korn, råris, mjölk, potatis och fullkornspasta. Oftast så har sötsuger och suget efter snabbmat försvunnit under veckorna man levt efter fas 1.
Under fas 1 kunde du äta hur mycket protein och fett du ville, men nu när man kommer in i fas 2 så fungerar inte det längre, eftersom att kolhydraterna kommer in i bilden igen så måste man också lära sig att skilja på de olika fetterna, man måste hitta en bra kombination av mättade fetter och omättade fetter. Men köttet, fisken och andra proteinrika ingredienserna kan man behålla.
I den här fasen så kommer motionen in också, eftersom att man inte hade den snabba energin från kolhydraterna  i fas 1, så var det ganska tröttsamt att ansträna sig fysiskt. Det bästa under fas 2 är att blanda låg- och högintensiv träning, promenader, lätta joggning turer samt lite styrketräning.
  • FAS 3 - LÅNGSIKTIG KOSTHÅLLNING
Är för den som vill äta hälsosamt, hålla sin vikt och minska riskerna för välfärdssjukdomar på långt sikt. Den här fasen kan man leva på livet ut. Man blir piggare, får mer energi och förbättrade träningsresultat. I den här fasen så ska man ha en bra kombination av kolhydrater med lågt GI (ca. 45% av dagsbehovet), protein (25%) och nyttiga fetter (30%). Man ska äta ofta och minska potionerna lite, tillsammans med kosten ska man kombinera styrke- och konditionsträning eftersom att det ökar förbränningen. Det är viktigt att kolhydraterna i kosten har lågt GI, förutom maten efter träning. Intaget av mättade fetter ska minskas till förmån för omättade och enkelomättade fetter.

Källa: Lauritzson, Ola, GI I PRAKTIKEN. Albert Bonniers förlag, 2007.

Jag har valt att hoppa över fas 1 och 2 eftersom att jag inte är ute efter någon drastisk viktnedång. Jag vill som sagt få mer energi, bli piggare och bättre träningsresultat. Jag håller alltså på med fas 3 redan, så det är inget somm säger att du måste genomgå de andra faserna bara för att leva efter GI-metoden. Varje individ väljer i vilken fas man vill börja beroende på vilka mål man har.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0